Συμφωνώ με την Στέλλα. Αν υπογράφεις χαρτί Μάκη το πράγμα αλλάζει ριζικ.α
dialogos.pasok.gr :: forum » ΓΕΝΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
(39 μηνύματα )-
Δημοσιευμένο 11 μήνες πριν #
-
@ Makfor: Αυτό σημαίνει ότι δεν επιχειρείται εγγράφως τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, αλλά υπό το καθεστώς δήθεν άδειας άνευ αποδοχών με αίτηση του εργαζομένου.
Εδω θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά δεν θα το κάνω. Είναι σαφές ότι το ανωτέρω καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θέτει σε κίνδυνο την σχέση εργασίας εις βάρος του εργαζομένου (ο εργοδότης μπορεί να απολύσει κάποιον επειδή ζητάει συνέχεια άδειες). Στην πραγματικότητα πρόκειται για συμπεριφορά άκυρη και καταχρηστική, που εμπίπτει και στο πλαίσιο μονομερούς μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας (ο σχετικός ισχυρισμός του εργοδότη περί αποδοχής της, δεν μπορεί κατά την γνώμη μου να σταθεί καθώς αυτός το εμφανίζει ήδη ως άδεια) και στο πλαίσιο της de facto και χωρίς τον έγγραφο συστατικό τύπο μετατροπή υφιστάμενης σύμβασης πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Ο μισθωτός έχει συνεπώς αγώγιμες αξιώσεις.Δημοσιευμένο 11 μήνες πριν # -
Δημήτρη τι είναι η προαναγγελθείσα απόλυση και τι χάνει ο εργαζόμενος όταν ο εργοδότης κινείτε μεν στα όρια της νομιμότητας αλλά το νομιμο δεν είναι και ηθικό.
Σε βρήκαμε ευκαιρο και σε βομβαρδίζουμε αλλά μερικοί εργοδότες δεν έχουν τον θεό τους και εγω είμαι στην μέση πάντα.
Εψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό. Αν έχεις κάτι υπόψην σου ...........
Οι επιχειρήσεις εκτός από λογιστές έχουν και νομικούς συμβούλους..........Δημοσιευμένο 11 μήνες πριν # -
μιτσος , κουφωματα αλουμινιου , 250 ατομα
στελλα , λιγοτερες αποδοχες λιγοτερα ενσημα
Δημοσιευμένο 11 μήνες πριν # -
Νόμιμη δεν είναι,στην πραγματικότητα ούτε νομότυπη καθώς γίνεται καθολικά και διαρκώς, ήτοι μετατρέπει την σύμβαση σε μερικής απασχόλησης.
@ Μήτσος Δεν διαβάζεις τις γνωμοδοτήσεις μου ...
- Πόσος χρόνος θα χριαστεί για να δικαιωθεί;
Εχω απαντήσει: Ασφαλιστικά μέτρα- ... μήπως οι περιστάσεις είναι ειδικές και απαιτουν την συναίνεση όλων ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα ... :
Και εδώ απάντηση ήδη και μάλιστα συστημικά. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν συνεχώς τις κρίσεις των εργοδοτών. Θα έβλεπα λοιπόν την λογική σου εφαρμοστέα υπό το κράτος μιας συμφωνίας που θα διασφάλιζε την δικαιοσύνη και θα έδινε ασφάλεια ώστε να κινηθεί και η "αγορά" σας. Ο εργοδότης ενδιαφέρεται να μην κλείσει (αυτό τουλάχιστον μπορώ να το συμμεριστώ). Βεβαίως ούτε τον καπιταλισμό θέλω να διατηρήσω, ούτε θεωρώ πως οι λύσεις αυτές είναι αποτελεσματικές για την κρίση. Ομως οφείλω να απαντήσω έστω και υπό αυτούς τους όρους.
Μιά δίκαιη κοινωνική συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων θα περιελάμβανε τα ακόλουθα:
- Συμφωνία περί προσωρινότητας της ρύθμισης με βάση και όρια την διεθνή συγκυρία και την κερδοφορία της επιχείρησης. Μετά την λήξη της έκτακτης καταστάσεως επανερχόμαστε στα αρχικώς συμφωνηθέντα
- Υποχρέωση του εργοδότη να διανείμει τα πιθανά κέρδη στο τέλος του χρόνου στους εργαζόμενους (ώστε να αναπληρωθεί ο χαμένος μισθός), κρατώντας για τον εαυτό του μόνο ένα δίκαιο μισθό (αυτό περιλαμβάνει αναγκαστικά και το δικαίωμα ελέγχου εκ μέρους των εργαζομένων).Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και ασφάλεια - αναθέρμανση της αγοράς, καθώς μειώνεται ο φόβος της ανεργίας και της συνεπαγόμενης ανέχειας.
Μην μου πει κανείς ότι δεν διασφαλίζονται κεφάλαια για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Για αυτά ας φροντίσουν οι μέτοχοι (που έχουν ήδη συσσωρευμένα κέρδη) και το κράτος.
Δεν λέω επίσης να γίνουν οι εργαζόμενοι πλούσιοι (αν και θα έπρεπε) θα πάρουν αναδρομικά αυτό που αναπληρώνει τις χαμένες αποδοχές τους.Αυτά και θέλω την γνώμη σας για να το στείλω και πιο πάνω.
Και αν η επιχείρηση με το να δουλεύουν 5 μέρες οι εργαζόμενοι κλείσει τι γίνεται; Που θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι; Δεν υποστηρίζω ότι δεν θα πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Λέω όμως, μήπως οι περιστάσεις είναι ειδικές και απαιτουν την συναίνεση όλων ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα; Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις και όχι για το ελληνικό δημόσιο. Εκεί τα πράγματα είναί είναι πιο επικίνδυνα. Στην Γερμανία και Γαλλία γίνονται ειδικές συμφωνίες ώστε η επιχείρηση να μπορεσει να επιβιώσει. Ειδικά στην Γερμανία τα συνδικάτα είναι πανίσχυρα. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι αποδέχονται μείωση του ωραρίου ώστε να μην βρεθούν άνεργοι εντελώς. Υποθέσεις κάνω βεβαίως. Δεν ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί που δουλεύει ο Μάκης, όμως χρειάζεται προσοχή.
Επαναλαμβάνω εις το ορθόν.
Νόμιμη δεν είναι,στην πραγματικότητα ούτε νομότυπη καθώς γίνεται καθολικά και διαρκώς, ήτοι μετατρέπει την σύμβαση σε μερικής απασχόλησης.
@ Μήτσος Δεν διαβάζεις τις γνωμοδοτήσεις μου ...
- Πόσος χρόνος θα χριαστεί για να δικαιωθεί;
Εχω απαντήσει: Ασφαλιστικά μέτρα- ... μήπως οι περιστάσεις είναι ειδικές και απαιτουν την συναίνεση όλων ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα ... :
Και εδώ απάντηση ήδη και μάλιστα συστημικά. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρώνουν συνεχώς τις κρίσεις των εργοδοτών. Θα έβλεπα λοιπόν την λογική σου εφαρμοστέα υπό το κράτος μιας συμφωνίας που θα διασφάλιζε την δικαιοσύνη και θα έδινε ασφάλεια ώστε να κινηθεί και η "αγορά" σας. Ο εργοδότης ενδιαφέρεται να μην κλείσει (αυτό τουλάχιστον μπορώ να το συμμεριστώ). Βεβαίως ούτε τον καπιταλισμό θέλω να διατηρήσω, ούτε θεωρώ πως οι λύσεις αυτές είναι αποτελεσματικές για την κρίση. Ομως οφείλω να απαντήσω έστω και υπό αυτούς τους όρους.
Μιά δίκαιη κοινωνική συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων θα περιελάμβανε τα ακόλουθα:
- Συμφωνία περί προσωρινότητας της ρύθμισης με βάση και όρια την διεθνή συγκυρία και την κερδοφορία της επιχείρησης. Μετά την λήξη της έκτακτης καταστάσεως επανερχόμαστε στα αρχικώς συμφωνηθέντα
- Υποχρέωση του εργοδότη να διανείμει τα πιθανά κέρδη στο τέλος του χρόνου στους εργαζόμενους (ώστε να αναπληρωθεί ο χαμένος μισθός), κρατώντας για τον εαυτό του μόνο ένα δίκαιο μισθό (αυτό περιλαμβάνει αναγκαστικά και το δικαίωμα ελέγχου εκ μέρους των εργαζομένων).Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και ασφάλεια - αναθέρμανση της αγοράς, καθώς μειώνεται ο φόβος της ανεργίας και της συνεπαγόμενης ανέχειας.
Μην μου πει κανείς ότι δεν διασφαλίζονται κεφάλαια για την ανάπτυξη της επιχείρησης. Για αυτά ας φροντίσουν οι μέτοχοι (που έχουν ήδη συσσωρευμένα κέρδη) και το κράτος.
Δεν λέω επίσης να γίνουν οι εργαζόμενοι πλούσιοι (αν και θα έπρεπε) θα πάρουν αναδρομικά αυτό που αναπληρώνει τις χαμένες αποδοχές τους.Αυτά και θέλω την γνώμη σας για να το στείλω και πιο πάνω.
ειτε παιρνεις αδεια ειτε απολυεσαι , ηταν η κουβεντα !!! (οχι προς εμενα γιατι θα τους ελεγα απολυστεμε για να τους την σπασω)
πως μπορει τωρα καποιος να το αποδειξει ολο αυτο ? δεν μπορει!!!!
αντιθετα υπαρχουν εταιρειες που δωσανε νεες συμαβσεις ή ορισαν εγραφως οτι θα εργαζονται 1 ωρα λιγοτερο την μερα και θα πληρωνονται το αντιστοιχο ποσοστο λιγοτερο το μηνα.
Δημήτρη ο εργαζόμενος δέχεται τον τελευταίο καιρό απίστευτες πιέσεις για μείωση ωρων εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών και για να μην πέσει στα πηγάδι της ανεργίας τα δέχεται όλα.
Εχει και ακόμα χειρότερες καταστάσεις ........Εργαζόμενοι που απολύθηκαν για να "συμβάλλουν στην βιωσιμότητα της επιχείρησης" εξακολουθούν να εργάζονται ανασφάλιστοι με την ελπίδα μετά την ανάκαμψη να επαναπροσληφθούν.
Εργασιακός μεσαίωνας .........Δημοσιευμένο 11 μήνες πριν # -
Πιστεύω πως είναι μια καλή και δίκαιη πρόταση Δημήτρη. Εχεις την "άδεια" μου.........
Στέλλα "προαναγγελθείσα απόλυση".
Μάλλον εννοείς την προμήνυση καταγγελίας, δηλ. την τακτική καταγγελία της σύμβασης εξαρτημ. εργασίας υπαλλήλου αορίστου χρόνου . Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης ανακοινώνει στον εργαζομενο την καταγγελία της σχέσης εργασίας στο διάστημα που αναφέρει το άρθρο 1 ν. 2112/1920. Είναι το διάστημα με το οποίο υπολογίζουμε την αποζημίωση της έκτακτης καταγγελίας. Καταβάλλεται η μισή αποζημίωση.
Δεν εφαρμόζεται διότι στο διάστημα αυτό ο εργαζόμενος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να περιφέρεται και να μην εργάζεται.Δημοσιευμένο 11 μήνες πριν # -
Ελα ρε Μάκη που δεν μπορεί να αποδείξει ότι ξαφνικά όλοι οι εργαζόμενοι ζητούν άδεια μια μέρα την εβδομάδα ..., επί Χ μήνες.
Δημήτρη ευχαριστώ. Ηρθε σήμερα εργοδότης και μου ζήτησε να το κάνω για εργαζόμενο στην επιχείρησή του από το 1990!!!!!!!!
Το λεκτικό προαναγγελθείασα απόλυση με μπέρδεψε.....
Οσο για το αν βολεύει εξαρτάται απο τον αν ο εργαζόμενος είναι μισθωτός ή ημερομίσθιος και πόσα χρόνια εργάζεται. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μισθωτό με προσληψη αορίστου χρόνου και σύμβαση πλήρους εργασίας που δεν έχει διακοπεί από το 1990 και οι αποδοχές ακαθαρ. είναι 1500 ευρώ. Αν τα υπολογίσεις συμφέρει μια χαρα τον εργοδότη.
Αργησα και αποχωρώ..........Δημοσιευμένο 11 μήνες πριν # -
δημητρη , μπορεις ρε αγορι μου μπορεις , αλλα τι θα βγει ? θα μεινεις χωρις δουλεια ? ειναι δεδομενο και το ξερεις , εγω τον συναδερφο του προτεινα εαν θελει να κινησει καποια διαδικασια και μου ειπα απλα ΔΕΝ ΜΕ ΠΑΙΡΝΕΙ , οπως του προτεινα να βρει και αλλη δουλεια και μαλιστα μπορει να κανουμε κατι μαζι ωστε να συμπληρωνει το εισοδημα του , ΟΜΩΣ το κανω μια δουλεια ακομη παει να πει οτι καποιος αλλος χανει μια δουλεια σωστα???
μιτσος , μπορω να δεχτω το οτι η εταιρεια εχει καποιο προβλημα και προκυμενου να κλεισει θα πρεπει να συμβαλω και εγω , υπο εναν βασικο ρολο , ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ χροναι η εταιρεια καλυπτε τις αναγκες μου , δεν εκανε κουτουρου - απρογραμματιστα εξοδα , δεν ετρωγαν τα λεφτα της εταιρειας , μοιραζαν τα κερδη στην επιχειρηση - εργαζομενους κτλπ , και εαν βρεις μια ελληνικη εταιρεια που ειναι ετσι να μου το πεις
το προβλημα ειναι οτι για να εφαρμοσουν οτιδηποτε θα πρεπει να παρουν ειδικα αδεια που θα ελεγχει διαφορους παραμετρους πχ εργαζομενοι με 700 ευρω το μηνα το 1λιγοτερη μερα ισοδυναμει με 20κατι% μειωση μισθου !!!! παρε παραδειγμα τα λιντλ που εχουν ατομα για 3 ωρες την εβδομαδα , μιση ωρα την μερα !!!!!! που ειναι η επιθεωρηση εργασιας ? που ειναι το τοπικο συνδικατο ? που ειναι η ΓΣΕΕ ? δε τα ξερουν ? τα ξερουν και τα παραξερουν
τεσπα το θεμα ειναι σιγουρο μεγαλο και συνθετο , το προβλημα ειναι ομως οτι το κρατος ειναι ο μεγας απων απο αυτη την ιστορια και μεσα στο κρατος συγκαταλεγονται τα κομματα και οι οργανωσεις τυπου ΓΣΕΕ.
Μάκη, για τα κουφώματα αλουμινίου είναι νεκρή περίοδος. Έκανα μια γρήγορη έρευνα και τα στοιχεία είναι πολύ άσχημα. Πολύ φοβάμαι ότι αν κινηθείτε εναντίον της επιχείρησης μάλλον θα την οδηγήσετε στο κλείσιμο. Νομίζω ότι δεν συμφέρει.
Η ΓΣΕΕ δεν επηρρεάζει δυστυχώς τον ιδιωτικό τομέα.
δημητρη συμφωνω με το κειμενο σου στειλτο οπου μπορεις :)
μητσο , το ξερουμε οτι ειναι νεκρη περιοδος εδω και χρονια ετσι και αλλιως ο χειμωνας ηταν νεκρος , μαλιστα για την παραγωγη κλειναμε μερικες μερες και το καλοκαιρι που υπαρχει ο φορτος εργαζονταν τα παιδια 1-2 ωρες παραπανω την μερα , ετσι ειχαν σταθερο το μισθο τους ολο το χρονο.
επισης μας ειναι γνωστο οτι λογω της κρισης τα πραγματα ειναι πολυ χειροτερα , οταν ομως εργαζεσαι με 800 ευρω και εχεις δανειο 300 ευρω (για το σπιτι ) ή εχεις ενοικιο 400 ευρω καταλαβαινεις οτι εαν τα 800 γινουν 600 ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΣ ΧΟΝΤΡΑ , επισης συμφωνω οτι καποια κινηση μας θα οδηγουσε ισως σε κλεισιμο. ΑΛΛΑ υπαρχει ενα αλλα , τι κανεις ? πως το αντιμετωπιζεις ? τι κανει το κρατος για σενα ? τι κανουν οι οργανωσεις ? τι κανει η ιδια η εργοδοσια ??? προσθεσε σε ολα αυτα τα καμια 15 ατομα που εχουν απολυθει απο το νοεμβρη και μετα ...
οπως καταλαβαινεις μιτσος , μπορει να ειμαστε αριθμοι σε χαρτι και στις προσθεσεις - αφαιρεσεις το υπολοιπο να ειναι θετικο (που δεν ειναι αλλα τεςπα) αλλα αντιλαμβανεσαι οτι στην πραγματικοτητα τα αποτελεσματα ειναι πολυ ασχημα
και σε ρωτω για την "διαφορα" που ειχαμε στο τι κανεις τα 28ΔΙΣ και εαν στιρηζεις τραπεζες ή εργαζομενους - εργοδοσια , με το συγκεκριμενο παραδειγμα (πραγματικο οπως εχεις καταλαβει) δεν θα ηταν καλο ενα μερος των πραγματικων χρηματων (που νομιζω οτι ειναι 13ΔΙΣ τουλαχιστον αυτο ειπα και γραφουν τα μμε) να πηγαινε για της εισφορες μας στο ικα ωστε να εχουμε σταθερο μισθο ? να πηγαινε για την καλυψη των νεκρων ημερων (ισως μονο στους χαμηλομισθους εγω ως υψιλομισθος ας μην επερνα φραγκο) , να πηγαιναν ως ενα γεναιο επιδομα ανεργιας στους 15 συναδερφους ? αλλωστε τα λεφτα αυτα δεν θα καταληγαν εντος λιγων ΩΡΩΝ θα ελεγα στις τραπεζες ?
οπως και να εχει ομως , ο εργασιακος μεσαιωνας που εχει ξεκινησει απο το 2000 (πιστεψε με) μας βρισκει ως εργαζομενους ΜΟΝΟΥΣ , τα κομματα απεχουν , οι συνδικαλιστες ακολουθουν τα κομματα , ΓΣΕΕ ΜΒΕΕ ΧΕΣΣΕΕ μας εχουν γραμμενους , ειδες χτες τι ειπαν , τα βρηκαν , βαλε οτι συνηθως οι προεδροι και γραμματεις εκει ειτε πανε στο κοινοβουλιο ΕΙΤΕ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ και βγαζεις το συμπερασμα οτι ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΗΣΕΙ ΑΣΧΗΜΑ φιλαρακι :)
ναι χαμογελαω γιατι πιστευω οτι μολις πιασουμε πατο , μολις συμπιεστουμε στο οριο μου τοτε θα ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ !!!
(δεν ειναι ορια μου φυσικα , αλλα ορια μας!!! τα αλλα τα λαθη δεν τα διορθωνω δεν υπαρχει λογος αλλωστε χαχαχαχα)
Και απο μένα έχεις το πράσινο φώς να στείλεις την συστημική σου πρόταση πιό πάνω Δημήτρη.
Δεν θα σχολιάσω αλλά θα ρωτήσω συγκεκριμένα:
Γνωρίζετε το ζήτημα που με οδηγία της Ε. Ε. και με ενσωμάτωση σχετικού υπομνήματος ως ΣΣΕ, στην ΕΣΣΕ της ΓΣΕΕ το 2005, αναφέρεται στο « Εργασιακό στρες».
Από νομική άποψη, υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων ή Γνωμοδοτήσεις περί της εφαρμογής αλλά και των συνεπειών που συνοδεύουν πράξεις εργασιακού στρες σε βάρος εργαζομένων από την πολιτική που ασκεί ο Εργοδότης μιας επιχείρησης;
Δημοσιευμένο 11 μήνες πριν #
Σχολιάστε
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένος για να αφήσετε μήνυμα